KAŞ’A NASIL GİDİLİR?
Antalya’nın en batı ilçesi olan Kaş’a aracınızla gitmek isterseniz yolculuk İstanbul’dan yaklaşık 12 saat sürüyor. Hava yolu ile ise Dalaman Havalimanı’nına gidip uçaktan indikten sonra araç kiralayabilir, 2 saatte Kaş’a varabilirsiniz. Dalaman Havalimanı’ndan toplu taşıma ile gitmek isterseniz, ilk olarak Havaş, özel transfer ya da servis kullanarak Fethiye’ye geçmeniz, ardından otobüs ya da minibüs kullanarak Kaş’a gitmeniz gerekiyor.
Kaş’ta denize girilecek yerler arasında Kaputaş Plajı, Hidayet Koyu, Limanağzı Koyu, Büyük Çakıl, Küçük Çakıl, Akçagerme, İnceboğaz, Patara plajları ve Kekova Tekne Turlarının uğradığı koylar yer alıyor.
KAŞ’TA NEREDE DENİZE GİRİLİR?
Patara Antik Kenti ve Patara Plajı:
Antik kentin hemen yanı başındaki 18 kilometrelik Patara plajı Kaş seyahatinde muhakkak ziyaret edilmeli. Plaj için girdiğiniz yolda başlayan Patara Antik Kenti, yolun sonunda ünlü Patara plajı ile birleşiyor. Plaj yumuşacık ve incecik kumdan oluşuyor ve sadece bizim değil Caretta Caretta kaplumbağalarının da mekanı ve akşam 19:00 itibariyle plaj onlara kalıyor. Yumurtlama alanları uyarı tabelaları ile belirli, bu yüzden buralarda şemsiye kurmak yasak. Denizi biraz dalgalı. Yine de antik kent ve plaj deneyimi için uğramalısınız. Patara turunu, Fethiye’den Kaş’a giden yol üzerinde gerçekleştirirseniz zamandan kazancınız olur, böylece Kaş’taki günlerinizi daha yakın yerleri gezerek geçirebilirsiniz.
Kalkan:
Kaş’a bağlı bir mahalle olan Kalkan, Kaş’ın birkaç numara küçüğü gibi duruyor. Çiçeklerle dolu eski Rum evlerinin görüntüsü liman tarafından oldukça hoş görünüyor. Zamanınız kısıtlıysa buraya bir akşamınızı ayırıp sokaklarını keşfedebilirsiniz. Kalkan ziyaretinizi Fethiye’den Kaş’a geçerken, Patara Antik Kenti’ni ve plajını gezmenin hemen ardına ekleyebilirsiniz.
Kaputaş Plajı:
Kalkan’da Kaş’a geçerken Kaputaş Plajı’nı göreceksiniz. Gerçekten de bugüne kadar gördüğüm kıyılar arasında beni en çok büyüleyen. Maviden turkuaza dönen denizi, mini mini kum ve çakıllardan oluşan sahili, sabahı sakin öğleden sonrası esintili kıyı sefası ile anlatılmaz yaşanır bir plaj. Orada zaman geçirirken kendinizi bir masalın içinde geziniyormuş gibi hissedeceksiniz.
Limanağzı Koyu:
Limanağzı, Kaş’ın en nadide koyların biri olarak kabul ediliyor. Kara yolundan yalnızca Likya yürüyüş yolunu takiben gelinen Limanağzı Koyu’na, çarşıdaki marinadan kalkan küçük teknelerle 15 – 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Limanağzı’nda farklı işletmeler var; ancak içlerinde en popüler olanları Bilal’in Yeri ve Nuri’s Bungalow. Zeytin ağaçları, dev kaktüsler, rengarenk kır çiçekleri, ağaçtan ağaca uzanan hamaklar, cam gibi deniz ve tertemiz hava sayesinde burayı çok seveceksiniz. İyi yüzmeler, şanslıysanız şnorkel ve deniz gözlüğü ile Caretta Caretta kaplumbağalarını görebilirsiniz 🙂
Büyük Çakıl ve Küçük Çakıl Plajları:
Su altı izlemeyi seviyorsanız Büyük Çakıl ve Küçük Çakıl plajları tam size göre. Plajların girişi, şezlong ve şemsiye hizmeti Kaş’ın diğer plajlarında olduğu gibi ücretsiz. Küçük Çakıl Plajı ise merkezde olduğu için gitmesi gayet kolay bir noktada. Küçük Çakıl Plajı’ndaki Derya Beach, Kaş tatilinin olmazsa olmazı. Derya’nın ünlü kokteyllerini Meis Adası’na karşı yudumlamadan dönmeyin derim. Büyük Çakıl’a da kolaylıkla gidebilirsiniz. Büyük Çakıl plajının denizinde kaynak olduğu için bir noktada soğuk geliyor ama yüzdükçe alışıyorsunuz.
Kekova Turu:
Kaş’a tatile gelip, tekne turu yapmadan, birbirinden güzel koyları ziyaret etmeden ve turkuaz renkli sularda kulaç atmadan dönmeyin. Tekne turunun en gözde duraklarından biri olan Kekova; doğa ile tarihin bütünleştiği, mavinin her tonunu görebileceğiniz bir yeryüzü cenneti adeta. Kekova batık şehrini ve Simena antik kentini görüp Kaş’a yakın farklı koylarda yüzebileceğiniz bu turu mutlaka yapmalısınız.
Meis Adası:
Pasaportunda Schengen vizesi olanlar ya da Kaş’ta 4 günden fazla kalacak gezginler Kaş’tan 20 dakika uzaklıktaki Yunan adası Meis’i de planları arasına alabilir. Meis için Schengen vizesi gerekiyor, belgelerinizle hazır gittiğiniz takdirde merkezdeki Meis Express Head Office’e giderek Schengen başvurusu yapabiliyorsunuz. Vize 4 günde çıktığı için bu yöntemi ancak uzun süreli kalışlarda değerlendirebilirsiniz, işlem bedeli ve 60 Euro.
Fotoğraf: bayaiyi.com
KAŞ’TA NEREDE KALINIR?
KAŞ’ TA NEREDE YEMEK YENİR?
Kaş Merkez ve Uzun Çarşı:
Birçoğunuz daha gitmeden aşinasınızdır Kaş Uzun Çarşı’ya. Çünkü neredeyse bölge ile ilgili her kartpostalda, her fotoğrafta ve hediyelik eşyaların üzerinde görürsünüz Uzun Çarşı’nın resmini. Yanyana dizilmiş cumbalı evler sıralıdır bu şirin çarşıda. Evlerin alt katında genellikle hediyelik eşya dükkanı, tasarım mağazalar ve şık butikler yer alır. Kaş tatiliniz boyunca sıklıkla yolunuzun düşeceği bu küçük çarşıyı çok seveceksiniz. Akşam yemeğinin ardından merkezde ve Uzun Çarşı’da atılan turu, dondurmayla taçlandırmayı unutmayın. Çarşının girişindeki mini büfesiyle Kaş Tava Dondurmacısı’nda taze meyvelerle siparişinize göre hazırlanan rulo dondurmalar bunun için biçilmiş kaftan.